Selamatkan Palestine, Boikot Israel

|

Assalamu'alaikum warahmatullah..

Bismillahirrahmanirrahim..

“….(tetapi) jika mereka meminta pertolongan kepadamu dalam urusan pembelaan agama, maka kamu wajib memberikan pertolongan kecuali terhadap kaum yang telah terikat perjanjian antara kamu dengan mereka. Dan Allah maha melihat apa yang kamu kerjakan” (Al-Anfal:72)

Sahabat-sahabat sekalian baru-baru ini dunia digemparkan sekali lagi (walaupun sebenarnya dah banyak kali) dengan kekejaman Israel laknatullah terhadap Palestine. Semakin hari, semakin kejam mereka ini.

Terkini Israel membuat serangan ke atas Semenanjung Gaza yang membunuh lebih 360 penduduk Palestin. Dahsyat…..

Jadi, bersandarkan ayat diatas apa yang kita boleh Bantu? maka kita lancarkan jihad menentang tindakan Israel dengan cara kita memboikot segala barangan yang menyumbang kepada segala gerakan mereka.

“Dan belanjakanlah (apa yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) agama Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil)” (Al-Baqarah:195)

Daripada Hadis, (saya pun dah lupa)
“sekiranya berlaku kemungkaran dihadapan kamu, maka cegahlah ia dengan tangan (yakni kuasa), jika tidak mampu cegahlah dengan lisan, jika tidak mampu lagi cegahlah dengan hati, itulah selemah-lemah iman”

Berapa ramai dikalangan saudara seIslam kita yang begitu sensitive mengenai isu Palestine ini, maka kita perlu bangkit dan memngejutkan kawan kita yang lain untuk membantu saudara seIslam kita di perbatasan (Palestine) dengan Cara memboikot barangan Israel.

The time has come for the Islamic Ummah to say "NO" to America, "NO" to its companies, and "NO" to its goods, which swamp our markets. We are eating, drinking, wearing and riding whatever America produces..." (Fatwa by Syeikh Yusuf al-Qaradhawi)

Fakta

* Sejak 1966 Coca Cola meyokong penuh negara Israel. Coca Cola telah menerima anugerah tertinggi daripada kerajaan Israel kerana lebih 30 tahun menyokong mereka serta membantah boikot Liga Arab terhadap Israel.Sebagai ganjaran daripada kerajaan Israel, Coca Cola akan membina kilang baru di tanah yang dirampas daripada orang Palestin iaitu di Kiryat Gat.


* McDonald mempunyai 30,000 restoran di 121 buah negara serata dunia. Pengerusi dan CEO Mc Donald - Jack M. Greenberg, Pengarah Terhormat Dewan Perdagangan dan Industri American-Israel. McDonald Corporation adalah rakan korporat terbesar dalam Kesatuan Tabung Yahudi dan Pertubuhan Yahudi. Melalui komisyen Israel, Kesatuan Tabung Yahudi bergerak untuk membiayai ketenteraan Amerika, sokongan ekonomi dan diplomatik untuk Israel.

* 50.1% syarikat Swiss dimilikki oleh syarikat Israel, Osem Investments. Pada tahun 2000 mengumumkan untuk melabur berjuta-juta dolar di Israel dalam R&D. Peter Brabeck-Letmathe bagi pihak Nestle pula menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu.

* Pameran Walt Disney Millennium di Epcot Centre Florida menonjolkan Jerusalem sebagai ibu negara Israel. Kos US 8 juta untuk pameran ini dibiayai oleh US dan 1.8 juta oleh Israel untuk menentukan isi kandungan pameran. Ini adalah kempen Israel menggunakan Disneyland untuk memberi gambaran Jerusalem adalah milik mereka.

* Nokia melabur begitu banyak di Israel dan memanggilnya PROJEK ISRAEL. * Pada tahun 1998 Roger S. Fineon bagi pihak Johnson & Johnson, menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu.

* Jutawan Ronald Perelman yang memiliki Revlon adalah seorang Zionis. Penyokong kuat Zionis. Merupakan pemegang amanah Pusat Simon Wiesenthal Center yang menggunakan Holocaust untuk mendapatkan sokongan Zionisme dan Israel.

* Intel adalah penyokong kuat Israel. Pusat pembangunan pertama di luar Amerika didirikan di Haifa pada 1974.

* Pengerusi Estée Lauder, Ronald Lauder, pernah menjadi pengerusi Persidangan Utama Kesatuan Amerika Yahudi. Beliau juga adalah presiden Tabung Kebangsaan Yahudi yang fungsinya ialah untuk menghalalkan pengambilan tanah rakyat Palestin oleh Israel.

* Fakta : AOL memperuntukkan 30% daripada portfolio keuntungan di Israel. Pada tahun 1998 AOL menerima anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu. Adakah kita rela untuk menyumbangkan wang untuk musuh-musuh Islam? Adakah kita rela saudara seaqidah dengan kita dibedil dengan peluru-peluru akibat dari sumbangan kita?

Makanan

Syarikat Tasty Foods
Produk: Makanan Ringan Jenama: Samba, Fun, Lays... dan sebagainya.
Syarikat Heinz
Produk: Puri Tomato, Ketchup, Sos Cili & Tomato... dan sebagainya.
Syarikat Lambert
Produk: Gula-gula Jenama: Chiclets, Adams, Clorets, Snack, Halls... dan sebagainya.
Syarikat Hosstess
Produk: Makanan Ringan & Kek Jenama: Twinkess, Hos Hos, Cup Cake... dan sebagainya. Syarikat Cadbury
Produk: Coklat, Gula-gula, makanan ringan... dan sebagainya.
Syarikat Coca-cola
Produk: Minuman bergas Jenama: Coca-cola, Fanta, Sprite, Pepsi, 7-up, Mountain Dew, Miranda... dan sebagainya.
Syarikat Hadaiq California Syarikat Rocky
Produk: Basbuosah, Jeli Om-Ali... dan sebagainya. Syarikat Perrier-Vittel Produk: Air Galian Barakah... dan sebagainya
Syarikat Nestle
Produk: Makanan Ringan, Minuman, Campuran Masakan
Jenama: Kit-kat, Perrier, Nescafe, Maggie, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffe Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (makanan haiwan-kucing), Croose & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, ButterFinger, MilkyBar, Frutips... dan sebagainya.
Syarikat Americana
Produk: Burger, Sausage, Ayam... dan sebagainya. Minyak Sayuran Rawabi, Fern Makaroni Columbus, Hayo
Chipsy Delta
________________________________________

Super Market
Sainsburry
Heiz
Edge
Tesco
________________________________________

Kedai Makan/Restoran
McDonalds
Tikka
Kentucky Fried Chicken (KFC)
Kantis Arby's
Pizza Hut
Chicken Tikka
Paradise McBurger
________________________________________

Alat Pencuci dan Kecantikan
Syarikat Procter & Gamble
Produk: Kesihatan, Syampu, Sabun Jenama: Head & Shoulders, Pert Plus, Pantene, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, Close Up, Colgate, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action 500, Bonux, Mr Clean... dan sebagainya.
Syarikat Palmolive
Produk: Pencuci dan Sabun Jenama: Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy... dan sebagainya.
Syarikat Johnson & Johnson
Produk: Kesihatan dan Penjagaan Diri Syarikat Johnson Produk: Pewangi dan Ubat Nyah Serangga Jenama: Raid, Glade... dan sebaginya.
Syraikat Revlon Make-up
Syarikat East In Sambel
Syarikat Beverly Hills
Syarikat Sitreen
________________________________________

Bahan Tenaga
Bateri Kenderaan Milestone
Bateri Kenderaan Powder
Bateri Kecil Energyzer, Duracell, Everady... dan sebagainya. ________________________________________

Alatan Sukan
Nike
Universal
Power
Paramount
Youngers
________________________________________

Pakaian
Jean's Basic
Kelvin Klein
Levi's
Basic
Ralph Lauren
________________________________________

Alatan Pejabat
Syarikat Delta Egypt
Parker Schiffer
Pen Schiffer Higher
________________________________________

Alatan Komunikasi dan Teknologi Maklumat
Max
IBM
Intel
Uracel
Nokia
Motorola
Digital