Kenapa

|

Kenapa
Ermm. Pening-pening, ini pendapatku


1.Kenapa agak nya manusia ini suka untuk membuat system ynag baru dan kemudian membiarkan system tersebut tanpa harapan. Kenapa tidak kita guna system yang sedia ada, yang mana kita hanya perlu untuk menambah baikkan dan memperelokkkan nya, kalo xde kita tambah, kalo x elok kita buang

2.Kenapa manusia ni tidak mahu berfikir secara geneal, kenapa hanya tertumpu pada oarng tertentu. Bukan islam itu menuntut untuk ita berfikir untuk umatnya. Jadi kenapa kita terlalu memikirkan yang minority, ya minority membentuk majority. Tapi kalo dah benda tuh lebih berkesan pada majority, kenapa kita nak sanggah pula.

3.Kenapa manusia sentiasa memikir dirinya baik. Mungkin kerana dia rasa diri dia perfiect, x kot, mungkin sebab die ade hak untuk bersuara. Macam saya selalu kata “kekadang kita perlu memuji diri kita” tapi ade sebab nya seperti memotivasikan diri… jangan wat selalu tau. mungki juga sebab manusia suka pada nama. yerla hariamu mati tinggal kan belang , manusia mati tinggalkan nama

4.Kenapa manusia suka dalam kroninya (asobiah, xkot). Mungkin kerana lebih selesa dan mungkin takut untuk terima hakikat akan kekurangan mereka. So berada dalam kroni x siapa nak tegur. Hahahha

5.Kenapa manusia suka yang realistic. Kerana ada depan mata. So senang nak Nampak dan tahu faedahnya. Mungkin senang jugak nya kalo pahala tuh ade depan mata kan, tuhan je yang mengetahui

6.Kenapa manusia suka menutup kesalahn diri walaupun tahu diri ada salahnya. Huhuh kenapa ye, mungkin sebab nak sentiasa di lihat sempurna, ada ego, ade kaitanngan perkara ke 3 nih.. terasa seperti orang yangmenegur tuh x layak untuk menegur kita.

7.Kenapa manusia suka pekena orang lain.. ermm sebab itu lah sikap manusia, ade hasad ade cemburu, ade memacam lagi lah. So betul-betulkan diri ok. Mungkin sebab nak tegur orang tapi x kene cara kan.

8.Kenapa manusia lebih suka dosa berbanding pahala. Mestilahkan, dosa itu melalaikan, lagi pun pahal x Nampak(macam perkara 5). Tahniah pada yahudi dan kafir, kerana Berjaya meneyrap sume ini pasa umat Islam. So kalau dah sedar berubahlah ye..

9.Kenapa manusia suka mintak maaf, tapi x bagi tau lak apa silapnya. Macam salah je konsep meminta maaf dalam islam. Mintak maaf tuh kene bagi tau salahnye apa tau.. renung-renungkan lahk

10.Kenapa manusia asyik nak menang, barulah best kalo menang, sebab kalo menagn bole bangge(betul ke). Mungkin kalo menag kita rase orang x leh nak tego kita atau pekena kita. So terase macam diri sempurna jekan..huhuhuh

11.Kenapa manusia pentingkan diri berbanding umat. Senang x yah nak fikir-fikir. Kubur asing-asingkan, Nauzubillah… sebab manusia sekarang lebih pentingkan diri. Xpernah nak kesah sekitar. Bace paper pun malas. So renung-renung lah

12.Kenapa manusia suka jalan-jalan. Sebab best bole tenang fikiran, bole tengok kebesaran Allah(harap-harap) sebab x payah nak fikir bende lain. Yela bile dah bejalan.. hehehe

13.Kenapa manusia suka main sorok-sorok(x berani bersuara, bersuara pun sorok) mungkin ade berkait dengan sebarang perkara diatas(perkara 11, 7, 6 ,3 dan mungkin ade juga part lain)

14.Kenapa manusia bila disuruh kedepan bercakap pasal ilmu or jadik imam takut(tapi maksure lah kita betul berkemampuan ok). Mungkin sebab rase x cukup ilmu, mungkin sebab ade orang lebih layak(tapi kalo piker camtuh sampai bile pun xde sape yang layak. Human not perfect accept our prophet) tapi x salah kalo nak belajar or carik pengalaman. haaa takut di tegur, so jatuh ego, yeke. Korang pikirlah sendiri.

15.Kenapa manusia suka baca apa yang saya tulis(perkara diatas). Sebab sume nye ada kaitan ngan diri kita kan. So kalo tersedar muhasabahlah diri, x kesahlah sesiapa pun yang menegur kita terima kan… bole banyak lagi nak tulis hehehhe. Rehat dulu

So yang baik datang dari Allah, Yang buruk tuh kesilapan sendiri. Kalo salah tergur-tegurla ye. Kekadang bile x tegur nih memacam leh jadik…
wassalam

2 comments:

Anonymous said...

why sometimes people only want others listen to him but didn't want to understand others condition.why sometimes people can't tolerate with others.

Anonymous said...

it's call selfish... them eyes not opening widely yet